Inred med naturliga material som håller länge så skapar du en miljömedveten inredning, som dessutom är snygg. Det handlar bland annat om trägolv som kan repareras och förändras flera gånger innan det behöver bytas ut.

Ett massivt trägolv håller länge och är mer miljövänligt än golv i plast. Dessutom är det snyggt och går att föryngra med slipning och omlackning. På Parkettdesign hittar du tjänster för både golvläggning, golvslipning och ytbehandling. Vad sägs om skeppsgolv, fiskbensparkett, stavparkett eller ett specialgolv? Oavsett vad du väljer kan du räkna med slitstarkt trä som har lång levnadstid.

Välj rätt trägolv – för det håller länge

Ett golv är något som ofta håller länge, inte minst om du väljer ett i massivt trä som läggs av proffsiga golvläggare med lång erfarenhet. Trä är också det absolut populäraste materialet på golv i Sverige, det är inte bara skönt att gå på, det passar våra breddgrader och vi har mycket träd i våra skogar som gör att det är miljömedvetet att använda sig av golv inomhus. Det finns dessutom massor att välja på när det kommer till detta. Ekgolv är en kameleont i sammanhanget, träslaget kan ges vilket utseende som helst med olika metoder. Du kan till exempel få infärgat, mörkt, ljus, borstat, lackat, oljat och vaxat ekgolv – liksom lagt i olika formationer. Om du tröttnar på golvets färg behöver du inte byta ut det ­ det kan slipas och ytbehandlas på ett nytt sätt för att ändra utseende.

Ek är populäraste träslaget för golv, näst efter kommer ask och furu.

Innan du väljer golv till ditt hem

I en artikel i Sköna Hem tipsas det om vad som är bra att tänka på när du väljer golv till ditt hem:

  1. Gör ett långsiktigt val. Satsa på kvalitet och välj ett golv som harmonierar med huset.
  2. Vårda golvet. Fuktmoppa utan för mycket vatten.
  3. Flexibilitet. Välj ett golv som går att slipa, fräscha upp eller förändra i framtiden

Ett tåligt, bra trägolv håller runt 40–50 år och därför är det bra att tänka långsiktigt när du väljer golv. Satsa på ett i bra kvalitet.

Golv med karaktär på modet

I en annan artikel i Aftonbladet går det att läsa om vad som är trendigt i golvväg just nu. Det handlar bland annat om trä med karaktär, som i fiskbensparkett nämnt ovan. Men även färg och golv i form av heltäckningsmattor. Det finns numera även trämönstrade klinkers, som ser ut som trä men inte är det materialmässigt. Detta ger rummet ett varmt och ombonat intryck samtidigt som ytan är mer än lättskött. Andra trender gällande golv är:

  • Överdimensionerande fiskbensmönstrade golv.
  • Golv med tydliga kvistar och sprickor för en rustik känsla.
  • Mörka ekgolv som känns pampigt och lyxigt.
  • Skifferliknande klinkers som både är robust och genuint.
  • Golv i dova, matta material som ger en modernistisk känsla till hemmet.
  • Klinker i matt yta i jordfärger skapar en känsla av att vara nära naturen.
  • Träfibergolv är obehandlade, tunna träfiberskivor som kan behandlas helt efter eget tycke och smak.

Mer om golv och hur du väljer rätt för just dig går det att läsa om här.