Lyx är olika för olika människor. Ordets innebörd är att något är utöver det vanliga, eller att det menas att något är överdrivet bekvämt. Lyxigt helt enkelt.

pexels-photo-261102För att få reda på vad lyx är för en person kan man göra gott i att besöka dennes hem. Säkert finns det något där som denna person definierar som just lyx. Det kan vara allt från en ismaskin i kylskåpets dörr till en egenbyggd bastu i källaren. Kanske är det en verktygslåda med riktigt bra och dyra verktyg, eller en luftförbättrare som gör hemmet trevligare att vistas i. Det finns bland annat effektiva avfuktare hos E-klok som gör det jobbet åt dig, något som ger inneluften en helt annan torrhet.

Lyx är olika i olika städer

Får man tro medierna är lyx pråliga saker som kostar mycket, som specialbeställda dörrar och fönster i exklusiva material och särskilda former – något det går att läsa om i bland annat Smålandsposten. Och lyx är olika i olika städer i Sverige. I Veckans Affärer kan man läsa om hur en miljon kronor inte ger så mycket som en skrubb ens i Stockholmsinnerstad – men ute i landet, i Småland till exempel, kan en miljon kronor ge dig 233 kvadratmeter i boyta. Det är 16 gånger så mycket boyta som i Stockholm. Vad som är lite pengar för vissa är helt enkelt superlyx för andra. De kommuner som ger mest valuta för pengarna, alltså mest lyx, är:

Högsby/4 297/233
Sollefteå/4 752/210
Hällefors/4 761/210
Hultsfred/5 085/197
Filipstad/5 282/189
Vansbro/5 397/185
Kalix/5 733/174
Hagfors/5 826/172
Älvsbyn/5 926/169
Fagersta/6 100/164

Blå himmel är en lyx i storstäderna i Kina

Ett ganska sorgligt faktum är att i Kina är blå himmel en lyx. Just med tanke på den starka smog som finns i städerna. Nu må det sista kolkraftverket ha stängts och man försöker minska avgaserna i trafiken, men ännu är den dåliga luften fakta för kineserna som ofta kan ses med munskydd. Nu lovar premiärminister Li Keqiang att göra himlen blå igen och att det krävs att vi förändrar vårt beteende för att utvecklingen i samhället ska gå åt rätt håll. Läs mer på Svd.