De flesta av oss är inte miljonärer och har inte massor av pengar över till att köpa lyxiga saker till hemmet. Vi måste därför prioritera och spara in pengar på olika håll för att ha råd med det där lilla extra i livet.

1607113-piggy-bank

Svenskarna är väldigt skeptiska till att spara pengar på banken just nu, skriver SvD Näringsliv. Så mycket som var tredje svensk tycker att det är ofördelaktigt att spara i dagens läge. Den största anledningen till detta är att banken har väldigt låga sparräntor nu. Den här utvecklingen har gjort att kontosparandet har minskat markant i Sverige. Endast 4 miljarder kronor sattes in på sparkonton under det tredje kvartalet i år, jämfört med 44 miljarder i det andra kvartalet.

Spara in på värmeförbrukningen

Det finns dock andra sätt att spara pengar än att ha dem på ett konto och få ränta. Man kan till exempel göra små saker i hemmet för att spara in en extra slant. Det går till exempel att spara in en hel del på att minska sin värmeförbrukning i bostaden. För att kalluft inte ska kunna komma in i huset kan man byta ut sina gamla fönster. Man kan hitta experter på fönsterbyte på nätet till exempel. Ett annat tips är att sänka temperaturen lite inomhus. Har man en villa betyder en värmesänkning på en grad ungefär fem procent lägre kostnad för uppvärmningen.

”När du reser bort kan du sänka temperaturen inne till cirka 15 grader.” Läs mer.

Sälj gamla grejer

För att få mer pengar och ha råd att köpa ny lyxig inredning till hemmet kan man även testa att sälja sin gamla. På Sveriges Konsumenter kan man läsa att en vanlig svensk familj har saker de inte använder i sitt förråd för ungefär 25 000 kronor.