I sina grundutföranden är IKEAs möbler sällan särskilt lyxiga. Men det finns flera företag som säljer produkter för att ge möblerna ett mer personligt utseende. Det går att förändra en Billy eller Bestå till oigenkännlighet.

Produkter som förändrar IKEA-möbler har blivit en hel liten industri, inte minst i USA och Sverige. IKEA får ju ofta kritik för att de dödar konkurrensen och gör det svårt för små, oberoende möbeltillverkare, men det finns också många smarta entreprenörer som följer i dess fotspår. När den småländska möbeljätten lanserar en ny produkt dröjer det inte länge förrän tillbehör lanseras av andra tillverkare.

Sittmöbler

IKEAs soffa Klippan är troligen en av de vanligaste möblerna i svenska hem, men den är rätt trist. Det går dock att liva upp den, och många andra av IKEAs soffor och fåtöljer, med ett nytt överdrag. Dels säljer IKEA själva många olika överdrag, men det finns också företag som Bemz och Happi Covers, som har ett större utbud. Happi Covers säljer enbart enfärgade överdrag, men Bemz har även ett stort urval av tyger från kända designers som Viola Gråsten, Stig Lindberg och Göta Trägårdh. Om du vill ha din Klippan eller Ektorp klädd i tyg från Marimekko eller Designers Guild är det hit du ska vända dig.

Köksluckor

IKEA säljer en hel del kök, och flera snickerier kan leverera luckor till möbelföretagets stommar. Detta kan vara en lösning dels för den som enbart vill förändra utseendet på sitt kök, men behålla funktionaliteten, och dels för den som vill ha ett kvalitetskök till ett bra pris, och med en mer personlig touch än vad IKEAs köksluckor innebär.

Förvaring

Det som många uppskattar allra mest med IKEA är deras förvaringsmöbler. Många gånger har man knappt något val: man måste välja en byrå eller ett hyllsystem från Älmhult, eftersom det är det enda alternativ som fyller de behov man har. Men måste det innebära att man har en precis likadan byrå som alla andra?

Nej, det måste det inte. Flera företag säljer produkter som gör det möjligt att transformera en masstillverkad IKEA-möbel till något unikt. Man kan börja med att köpa nya ben från Prettypegs, som specialiserat sig på ben och fötter till olika IKEA-möbler. Komplettera sedan med en självhämtande panel från amerikanska Panyl, eller en relief från O’verlays. Eller varför inte både och?