2005 skrevs en väldigt bra artikel i Göteborgs Posten, med rubriken ”lyxen sitter i enkelheten”, och det är någonting som fortfarande 10 år senare är högst aktuellt. Och lika väl som att lyx kan vara enkelt, kan du även få en känsla av lyx om du handlar billigt. Det lyxiga är att få visa sin smak – att få bo som en önskar och vill ha det. 

Hur ser din smak ut?

Tänk så här. Du kan ha den dyraste soffan i världen, köpt endast för dess märke eller för att den fanns i ett inredningsreportage i Elle. Visst är det säkert en fin soffa, men inte är det en lyxig soffa om det inte känns i hjärtat när du ser den. Det är vad lyx handlar om. Att få chansen och möjligheten att inreda exakt som en själv önskar. Det går ju faktiskt också att göra detta numera. Vi har alla möjligheter att köpa den inredningen som vi tycker om mest, och det tack vare internet. Vi är inte längre låsta till stora möbelaffärer som dominerar marknaden, utan kan istället slå oss ner vid datorn, surfplattan eller bara kika i mobiltelefonen på väg hem från jobbet när vi ska handla. Och du kan välja att köpa kristallkronor som är prisvärda, likväl som andra lampor som är superdyra. Viktigast är att du har valmöjligheten.

Ser du skillnaden?

Att bara stirra sig blind på ett märke, eller på en prislapp, är någonting som många gör. De ser inte möbeln eller helheten som den skulle innebära utan är blind av de faktum att denna möbel eller inredningsdetalj skulle innebära ”en lyxigare livsstil” eller att det skulle vara ”häftigt att ha samma som…”. Detta är dock inte lyx, och när en väl väljer att titta noga så ser man inte ens skillnad på det som varit billigt och det som varit dyrt. Vill du testa dig? Kika in denna artikel från Leva och Bo, kan du gissa vad som är lyx, budget eller mellan? Det är bra mycket svårare än många tror!

begagnade möbler

På bilden må möblerna se gamla ut, och därav tror säkert  många att de är billiga. Icke dock! Dessa möbler är från en antikaffär och de brukar vanligtvis innebära att priset snarare är skyhögt. Dessa möbler är unika och av största värde för historien. Om detta är en stil på inredningen som du gillar, då kan pengarna för möblerna vara väl värda att spendera. Men om du tycker det inte är speciellt snyggt utan snarare föredrar nya möbler i fräschare skick. Kanske är detta mer en stil som passar:

inredning möbler

 

Viktigast är att en kommer ihåg att det är en lyx att själv få välja – inte priset och inte märket. Om man sedan har en dyr smak eller en billig smak är oviktigt, priset är långt från avgörande när det kommer till lyxig inredning och det är någonting som är väldigt viktigt att inse.