I dag skriver vi om lyxresor och vad man dels kan åka, vart våra kungligheter gärna åker samt vad en bör tänka på när man åker på resa utomlands, för att skydda sig mot bedragare och tjuvar av det lurigare slaget.

007quantumofsolace bondI en artikel i Expressen kan vi läsa om hur Carl Philip och Sofias lyxresa till en privat ö betalades privat, på en plats där endast en natt kostar närmare 45 000 kronor. Men eftersom inte skattebetalarna betalar en krona av räkningen så får givetvis kungligheterna roa sig bäst de vill. Paret firade sin smekmånad på Fijiöarna och i kostnaden som nämndes ovan ingår allt samtidigt som det dessutom självklart går i lyxens tecken. En helt egen ö är nog något som de kostar på sig för att åtminstone ha lite avskildhet innan livet som äkta par tar fart på allvar.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria åkte 2010 på smekmånad till Tahiti i Franska Polynesien i varma och soliga Söderhavet. Madeleine med sin Chris åkte 2013 till vackra Seychellerna i Indiska Oceanen, för att fira sitt äktenskap i avskildhet i en stor villa om hela 500 kvadratmeter. Något som kungabarnen tycks ha gemensamt är att de gillar att lyxa loss på varma platser där sanden är vit och palmer vajar i vinden.

Lyxresa genom fem kontinenter – kostsamt värre

Om man är sugen på en riktig lyxresa och dessutom kan betala för den är ett bra tips att ta en tur på Orientexpressen, som är en lyxig resa på resa. Ja miljövänligt är det ju i jämförelse med flyg, men däremot kostar det rejält. Här är tågets värdinnor sidenklädda och tåget välsvarvat i mossgrön kulör. I dag består Orientexpressen av ett nätverk med 25 tåglinjer över hela fem kontinenter. Under färden görs avbrott för utflykter med tåget väntande snällt på att få åka iväg igen med alla sina passagerare. Här nedan presenteras lite information om just Orientexpressen, tagen från en artikel i Svenska Dagbladet:

  • Den ursprungliga Orientexpressen startade år 1883. Då kunde man åka från London ända till Istanbul. I dag består Eastern Oriental Express av ett nät av tåglinjer i 25 länder över fem kontinenter.
  • En rutt går från Bangkok till Singapore, en sträcka på 1 920 km. Snittfarten är 60 km/t, men utflykterna gör att resan tar fyra dagar.
  • All mat ingår, men du betalar för dryck. 
 Uppklätt 
till gäller middagen.Aruba
  • Singelkupé Pullman kostar ca 17 000 kronor från Bangkok till Kuala Lumpur och 22 000 kronor Bangkok–Singapore. Det är kutym att lämna 20 dollar i dricks 
vid resans slut.

 

Men när man sedan är på resa är det viktigt att hålla koll på vissa grejer extra noga och då särskilt sitt kontokort som kan bli kapat av bedragare och andra lurendrejare. I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur två män skimmade kontokort och reste på lyxresor för pengarna, till platser som Thailand, Miami, Milano och Storbritannien. Det är med andra ord vist att ha en slags reseförsäkring men även ett id-skydd som är kopplat till både mySafety och UC, så alla oegentligheter upptäcks tidigt. Med kortförsäkring kan man tillika få hjälp och ersättning för just rån, bedrägeri och skimming, som blir vanligare och vanligare.