Sov bättre varje natt och må bättre om dagen. Med rätt säng, en bra kvällsrutin med avslappning och mindre stress under dagen ger du dig själv förutsättningarna till att sova mer och bättre. Glöm heller inte att röra på dig regelbundet.

Vad behöver du för att skapa förutsättningarna till en bättre sömn om natten? Det kan vara så enkelt som att du behöver byta säng. På https://sangvaruhuset.se/ hittar du sängar i alla olika mjukhetsgrader och för olika typer av personer. Vad föredrar egentligen du? En fast madrass, en medium eller kanske en mjuk? Det viktigaste är att du provligger en hel massa olika, innan du köper din drömsäng.

Sedan finns det också en hel massa andra saker som kan påverka ens sömn, som ens psykiska hälsa, hur mycket man rör på sig under dagen och vad man gör timmarna innan sänggåendet.

Ett par tips för en bättre nattsömn

I en riktigt bra och informativ artikel i Vårdguiden 1177 går det att läsa om tips på hur du förbättrar förutsättningarna till en god natts sömn. Det handlar bland annat om att minska stressen i ditt liv och att röra på dig regelbundet:

  • Se till att det är mörkt, tyst och svalt där du ska sova. Idealtemperaturen är 14–18 grader. Om du upplever att trafikbuller eller andra ljud stör dig kanske öronproppar kan hjälpa. De finns att köpa på apotek.
  • Läs inte jobbpapper i sängen, sitt hellre någon annanstans när du jobbar.
  • Pröva att flytta klocka eller mobil. Det kan öka stressen att titta på klockan och se hur tiden för sömn minskar, eller veta hur lång tid det är till du ska stiga upp.
  • Ligg inte sömnlös länge i sängen. Gå upp ur sängen om du inte har somnat efter en halvtimme. Sängen kan i sig bli en stressfaktor om hjärnan förknippar den med sömnlösa timmar.

Källa: Vårdguiden 1177

Andningsknep och sova bra

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur dessutom andningsknep kan göra att du slappnar av och somnar fortare. När du får kontroll på din andning blir nämligen kroppen lugnare, liksom psyket. Fler tips på hur du sover bättre om natten hittar du här, i Svenska Dagbladet Perfect Guide.