En återkommande utgift för alla boenden är kostnaden för energiförbrukningen. Att sänka energianvändningen innebär en vinst för både dig och miljön. Det finns flera olika sätt att sänka månadskostnaden för husets, lägenhetens eller sommarstugans energiförbrukning. För bästa resultat kombinerar du de olika metoderna.

Luftvärmepumparna har gjort sitt intåg i de svenska hemmen och är ett bra komplement till din huvudenergikälla. En luftvärmepump från Mitsubishi på https://20grader.se/luft-luft/mitsubishi ger dig både lägre energikostnad och ett behagligt inomhusklimat. Om du satsar på en luftvärmepump med delat luftflöde, så kan du lättare kontrollera och sprida luften som du själv vill. En luftvärmepump passar både inne huset och i sommarstugan, men likväl också i garaget, friggeboden eller i ett förråd. Den kräver inte mycket skötsel, är miljövänlig och ekonomisk. Dock kräver den el för att fungera och du behöver också anlita installatör vid installationen.

Förr i tiden hade alla hus levande eld som värmekälla. Det är många som väljer att sätta in en braskamin för värme och mys, men en bra kamin är också ett sätt att spara energi på under de kallaste månaderna på året – särskilt i norr eller om ditt hus värms upp med el. Dagens kaminer är energisnåla och lagrar värme väldigt bra. Det är också klokt att ha en kamin i både villa och sommarstuga utfall det blir ett strömavbrott. Ett hus med en kamin är inte lika utsatt som ett hus som kräver el för att få värme. Självklart beror också möjligheten att spara pengar med en kamin på tillgången till billig ved.

Små tips som ger stor verkan

Vare sig du vill göra huset, sommarstugan eller lägenheten mer energisnål, så finns det några saker som du alltid kan göra:

  • Bra tätningslister kring fönster och dörrar.
  • Boendets energiförbrukning minskar med 5 % per grad som du sänker inomhustemperaturen.
  • Dra ur alla sladdar som inte används.
  • Duscha [kortare tid:https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7la924/ny-avhandling-vi-ar-alldeles-for-renliga], bada mindre och skaffa snålspolande duschmunstycke.
  • Diska inte för hand – diskmaskinen är mer energisnål.
  • Undvik att tvätta i 60 grader: energiförbrukningen kan nästan halveras om du istället tvättar i 40 grader.
  • Använd lågenergi- och LED-lampor och släck lampan när du inte är i rummet.

Med den sammanlagda effekten kommer du på sikt att spara tusenlappar. Och leva mer miljösmart.