Är du sugen på en Carl Marlmsten, Jacobsen eller Mathsson stol, fåtölj eller soffa? Då behöver du inte längre lägga ut tusenlappar utan kan komma billigt undan med en kopia som ser identisk ut.

vardagsrumVad är det för värld vi lever i egentligen kan man fråga sig när det kommer till detta konsumtionssamhälle som håller på att äta upp oss. Nu när vi med billiga pengar kan handla designmöbler blir det inte samma känsla eller samma kvalitet. Detta resulterar i ett mer slit och slängsamhälle som inte alls är bra för miljön. Nu har möblerna gått samma öde som piratkopiering vad gäller musik och filmer och formgivarna sliter sig i stycken och de svenska handlarna verkar inte bry sig utan känner att de nyss gjort ett kap och att de nu har pengar över som de kan lägga på annat – annan inredning. Annan inredning för att sedan slänga de möbler de inte längre vill ha på tippen. Detta blir en ond cirkel som inte leder till något gott.

”Moderna klassiker”

Man väljer att sälja dessa möbler som moderna klassiker för att känna att man kan komma undan med det. Ta bara Charles och Ray Eames klassiska stol Plasic chair som blivit otroligt populär och finns i mångas hem. Nu finns det företag som säljer denna kopia för några hundralappar. Vad som är lustigt med den stolen är att den kom till under en tävling 1948 om lågprismöbler vid MoMa och nu har den blivit en ikon. Dock går det alltid om man har ett tränat öga att se om produkten framför sig är ett original eller om det är ett bra försök till en kopia.

Tänk långsiktiga inköp

När det kommer till att göra om i sina hem är det något som lockar de flesta av oss, för visst är det väl härligt. Men för att känna att man inte är en av dem som bidrar till att försämra miljön finns det lite saker man kan tänka på.

  • Viktigt att tänka på är att välja material som du vet är av god kvalitet och som kan hålla under lång tid. När du köper möbler så se inte ett halvår fram i tiden utan tänk år. Liksom med kläder är det bra att ha en bra basgarderob som man har under lång tid och så kan man komplettera med små detaljer.
  • Vad du väljer för lampor är även det viktigt. Dels för stämningen, men även för miljön. Spotiled säljer LED belysning på nätet som är lite bättre och håller lite längre. Vilket gör att du inte behöver fundera över skenet utan bara kan njuta.
  • Att handla sekond hand eller vintagemöbler betyder inte att du får sämre kvalitet, det kan snarare vara av bättre kvalitet då det ligger mer kärlek i arbetet. Dock är det viktigt att du om du handlar tyg att du kollar noga hur kvalitén är för att inte få med dig hem oönskade små djur i tyget.