Vad som är lyxigt för en person kanske inte är lyx för en annan. Ett fin altan är garanterat lyx för en hemmafixare medan något annat är lyx för den som bor i lägenhet. Men vad ska man tänka på när man vill bygga sin egen altan eller uteplats?

 

En uteplats byggs ofta i anslutning till huset och blir platsen du tillbringar många härliga kvällar på under våren och sommaren, med grillmat och gärna goda vänner. Bygg din drömaltan med ett vackert altanräcke och bra material som håller i ur och skur. Men vad ska man tänka på om man bygger sin egen altan egentligen?

 

I Vi i Villa finns det massvis av knep och råd som gör hela företaget enklare. Där finns massvis med tutorials som ger vägledning i hur du målar trätrall, väljer rätt virke, hur du gör altanen mysig och vad du behöver tänka på när du skruvar trall. För inspiration till altanbyggen är denna artikel från samma sida ett tips. Lär dig bygga altan som proffsen med en kom-igång-guide.

 

Planera ditt altanbygge noggrant

 

Innan du kör igång med altanbygget gäller det att planera. Vill du ha tak över, staket runt, nära markplan eller ovan mark? Några av dessa frågor bör du besvara innan du sätter igång med bygget. Likaså vad budgeten ska ligga på och hur tidsplanen ser ut. Andra saker du måste tänka på innan är:

 

  • Planera hur stor veranda du ska bygga.
  • Var du vill bygga altanen.
  • Tänk efter om du vill ha morgonsol, eftermiddagssol, eller kanske föredrar du att placera altanen i skuggan.
  • Ta kontakt med kommunen för eventuellt bygglov, som vissa altaner behöver.
  • Ta beslut om du ska bygga själv eller ta hjälp av en yrkesman. Vid hjälp av en yrkesman bör du ta in minst 3 offerter för att kunna jämföra pris.

 

 

Behövs bygglov? Regeln är att trädäck som ligger mer än en halv meter över marknivå kräver bygglov. Det ska också ha staket – Expressen

 

När du har bestämt dig för hur altanen ska bli kan du börja med underarbetet. Gör detta genom att mäta ut storleken och markera med stolpar och snören. Mät ut höjden på husfasaden och märk med ett kritsnöre. Se också till att marken där du tänkt bygga är jämn. Gräv bort eventuell jord från platsen där du ska bygga din altan.

 

  • Gör klart förarbetet på marken för att sedan kunna gå vidare med att börja bygga.
  • Bygg stommen och planera för ett eventuellt altanräcke.
  • När stommen är klar är det dags att skruva trall. Var noga med val av trallvirke och skruv innan du börjar.
  • Det sista du gör är att bygga ett eventuellt altanräcke. Bestäm höjd och vilken typ av räcke du ska bygga.
  • Nu är du färdig och du kan börja inreda altanen.

 

 

TV4 finns ett program som heter Alla Bygger, där går det att läsa om hur du kan tänka kring din altan. Bland annat vill man ju helst ha en uteplats som passar ihop med resten av huset och gärna en som täcker insynen från grabbar och förbipasserande. Läs mer där för ännu fler råd och tips.