Det finns en rad olika knep att ta till för att förbättra sömnen. Sömn är viktigt för kroppen och en grundbult för hälsan. Allt från inredning till kaffe kan påverka hur du sover.

Det finns en rad olika saker att göra i sitt sovrum för att få en bättre sömn. Börja med en skön säng som passar just dig. Den bör vara utprovad och passa din kropp. Eftersom du ska spendera ungefär en tredjedel av ditt liv i en säng sovandes kan det vara en bra idé att lägga tid och pengar på en säng som passar. Hur sovrummet är inrett har också betydelse för din sömn. För att få ro är det en god idé att ställa sängen mot en väg där det finns uppsikt över dörren. Antingen kan sovrummet vara mer ombonat eller mer luftig. Välj tjocka gardiner för att göra sovrummet mer ombonat och tunna för att gör det mer luftigt. Att ha fräscha och sköna lakan i sängen kan vara positivt för sömnen och trivseln i sängen. Det bästa är att inte ha någon elektronik i sovrummet. Men om det finns elektronik se till att den är avstängd under natten. Det är även bra att försöka hålla sig ifrån skärmar just när det är dags att lägga sig. För att få en bra sömn kan det hjälpa att vädra innan och få in lite frisk luft eller ha ett fönster på glänt hela natten. Det ska helst vara lite svalt för att optimera sömnen.

Motion och matvanor påverkar sömnen

Utöver inredning och en bra säng kan motion hjälpa till en bättre sömn men det kan också stjälpa om det sker för nära sänggåendet. Att sova på regelbundna tider kan förbättra sömnkvalitén. Alkohol, kaffe, te eller andra drycker med koffein kan störa sömnen om det dricks just innan det är läggdags. Testa och se vad du behöver göra för din sömn.