Antalet inbrott i Sverige ökar, inte minst i huvudstadens villor. Nu tror polisen att det är organiserade, utländska ligor som främst ligger bakom stötarna. Men hur skyddar du dig från inbrott i ditt hem – oavsett om du bor i hus eller lägenhet?

 

Om du har en lägenhet full med lyx, eller bara en lägenhet som du inte vill att obehöriga ska ta sig in i är tipset att du införskaffar en säker men billig säkerhetsdörr. Dörrar från Prodorr är ljudredocerande och ljudisolerande, de har hög brandklass och med dörrblad av bland annat stål som gör det väldigt svårt att ta sig in.

 

Organiserade ligor bakom ökningen av inbrotten

 

Det har skett en kraftig ökning av inbrott i Stockholm och enligt en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur det framförallt tros vara organiserade ligor som ligger bakom stötarna i folks hem. Tyvärr är det svårt att utreda inbrott och ännu svårare att fälla någon för det. Det sker väldigt många inbrott och polisen jobbar hårt för att utreda men det är riktigt klurigt att få fast bevis. Det handlar om att man som bostadsägare måste inse att man inte kan skydda sig helt men däremot kan man både försvåra och fördröja för tjuven. Se till att ha bra lås på fönster och dörrar, att installera arm och skydda guld och annat värdefullt i bankfack och annat.

 

Lars Byström (Polisens presstalesperson) berättar också att de flesta inbrotten begås mitt på dagen, mellan klockan 12 och 13 då många människor är på jobbet. Tisdagar och onsdagar sticker också ut lite grann. Fler och fler av brotten begås av välorganiserade utländska ligor – Dagens Nyheter

 

Ligorna som gör inbrott ingår ofta i stora nätverk

 

De utländska ligorna ingår ofta i större nätverk och de kommer främst från Östeuropa, Baltikum, Balkan och Sydamerika enligt en ny rapport från Polisens Noa. De har ofta stora ekonomiska resurser och en tydlig ledarstruktur där en eller flera utpekade personer styr från sina hemländer. De är ute efter värdefulla föremål som klockor, guld, mobiler och delar från lyxbilar. Detta är enkla att forsla ut från Sverige och strategin är noggrant uttänkt. Det är en kostnadseffektiv brottslighet där gärningsmännen ofta rekryteras i hemlandet, bor billigt väl i Sverige och åker i billiga bilar med vilka de slangar diesel. När jobbet är klart åker de tillbaka till sitt hemland med stöldgodset och byts ut mot nya personer. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från Svenska Dagbladet.

 

Fakta om bostadsinbrott i Sverige från Brottsförebyggande rådet (Brå) är som följer:

 

  • Under 2016 anmäldes 22 000 bostadsinbrott i Sverige, en minskning med en procent jämfört med 2015.
  • Under den senaste tioårsperioden har det totala antalet anmälda bostadsinbrott dock ökat med 30 procent.
  • Av de 22 000 inbrotten under 2016 klarades endast cirka fyra procent upp.
  • Majoriteten av bostadsinbrotten skedde i villor.

 

Fler tips på hur du skyddar dig mot inbrott kan du läsa om i denna artikel från Expressen, där det främsta tipset är att lära dig tänka som en tjuv.