Har du fått problem med mal därhemma? Då kan det vara ett tecken på att du lever i ett ohälsosamt överflöde. Ett liv i lyx brukar många förknippa med att bada i massa saker, men den äkta lyxdrottningen vet att det är precis tvärtom. Lyx skapas genom minimalism och precision. För mycket kläder i ohälsosamma högar på varandra i garderoben är en drömtillvaro för mal. Men en sund kombination mellan cederträ och japanska ”kon mari”-filosofin är lösningen på många av dina problem. 

Malar kan drabba de flesta. Men en sak är säker: de trivs bäst i stora klädhögar och de äter upp dina kläder långsamt men effektivt. För någon som väljer dyra textilier och material på sina kläder är detta förstås förödande. Det finns mal som äter kläder men också de som riktar in sig specifikt på päls. Man kan förebygga mal genom att sätta in cederträ i sin garderob. Både som kulor och som galgar. Läs mer här.

Rensa garderoben

Vi vet att en bra organiserad garderob är viktig om man vill undvika mal. Ett sätt att underlätta organiseringen är genom att anamma idéer från den japanska filosofin Kon Mari. Kon Mari är en metod som motverkar ett liv i ett stökigt överflöde. Det handlar om att sortera ut sitt hem och en gång för alla bara ha saker som man mår bra av och blir glad över. Många som har provat på att leva enligt Kon Mari vittnar om att de blir gladare även om deras hem plötsligt reducerats med 80%.

Såhär sorterar man sin garderob enligt Kon Mari-metoden:

”När du viker [kläderna] kan du sätta dem med kanten upp i lådan så blir de synliga på ett enkelt sätt, i stället för att lägga dem på varandra. Eller så använder du skolådor/mindre askar som avdelare för mindre saker som halsdukar, underkläder och liknande.” läs mer i expressen.se