Du är inte ensam med dina drömmar om den perfekta New England-idyllen med stora ytor, inglasad terrass och perfekt läge. Det är bara den lilla detaljen att det skulle kosta en smärre förmögenhet att köpa ett sådant hus, och dessutom på ett bra läge. Men det är dags att tänka om. För en miljon är huset ditt, och du kan designa det själv.

Det är nästan som att få dyka in i The Sims, men det har inget med någon virtuell värld att göra över huvud taget – det är på riktigt. Glöm bostadsköer och skyhöga bolån. På Villa Varm kan du beställa ett alldeles eget hus. Det låter som något för oss som vet precis hur vi vill ha det. Gå in på hemsidan och få husinspiration med snygga ritningar och prisuppskattningar. Du kommer garanterat att bli såld. Hos dem kan du få hjälp med allt från budget, ritning till utförande.

Från lantlig idyll till moderna lågenergihus

Att vända sig till en expert och utforma sitt eget drömhus känns alltmer aktuellt idag. Det är både billigt och kan få ett mycket bra andrahandsvärde. Lina, 19, byggde sitt eget hus från grunden för att spara in studielånet, läs den inspirerande artikeln här. För oss andra kanske en friggebod inte är det vi tänker på när vi ska ta till fantasiknölarna. Vi drömmer om stora ytor, spännande fönsterlösningar och mysiga loft. Det här svarar mot vår vilja till individualitet, men också till praktiska och klimatsmarta lösningar som kanske inte alltid är lätt att hitta på bostadsmarknaden för rimliga priser.

Det råder ingen brist på vackra hus på spännande platser runt om i Sverige. Och det finns gott om lyxiga hus till salu men där du får vara beredd på att lägga ut åtminstone 13 miljoner kronor. Men när vi tittar närmre på husen som stått osålda i flera år upptäcker vi snart att det finns stora renoveringsbehov, att husen inte är anpassade efter skenande energipriser och att de kanske lutar eller har fuktskador.

Rita ditt eget hus

Det är nog vanligare än man tror, att sjunka ner i soffan på småtimmarna och surfa runt på internet efter lyxvillor. Det är som en urban epidemi, nästan. Och kanske handlar det just om den här längtan till friheten som gör oss så tvångsmässigt dragna till landet. Det är både den fysiska friheten av frisk luft och öppnare vidder, men vi vill också komma bort från det inrutade och standardiserade stadslivet.

Är du i tankarna på att bygga ett hus eller är det kanske en inspirerande dröm för framtiden? Då finns det en rad knep att ta till. Kanske börja med att sitta och rita; och låt fantasin flöda. Hur skulle du vilja bo? Ligger prioriteringen i avskilda rum från varandra, som hos en stor familj, eller ligger det i samlingsutrymmen som inglasade verandor eller stora kökslösningar?

Får husbygget vänta finns alltid inspiration från pepparkakshusbyggen. Då kan du plötsligt börja bygga hela byar själv!