Vi är många som njuter av en prunkande, grön trädgård med blommor och små utsatta stigar att trampa runt på för barnen. Enligt studier är svenskarna förtjusta i trädgårdar – men vill att de ska vara lättskötta. Även om en trädgård kräver sin omsorg, så finns det sätt att göra den något mindre krävande. Här är tipsen för jord och växter till en lättskött trädgård!

Något som inte är självklart för många är faktiskt vikten av att ha riktigt bra jord. Ska du till exempel odla grönsaker i en liten lott? Eller sätta enklare buskar som insynsskydd? Då behöver du olika jordsorter. Här kan du hitta planteringsjord i lösvolym, långtidverkande och mycket fin: https://www.flisbyab.se/tillbehor/matjord/planteringsjord precis som man skriver på Flisby så behöver jorden en fin bakterieflora som hjälper växterna att ta upp näring på ett bra sätt.

Det finns olika typer av jord man kan köpa:

  • Såjord
  • Planteringsjord
  • Anläggningsjord

Och mer, så läs på ordentligt och köp rätt från början – då kommer du också se till att trädgården mår bra redan från grunden.

Så odlar du ätbart och perenner

Internet svämmar över av tips och idéer på hur du kan anlägga din trädgård på ett sätt som passar just dina behov. UNT kan konstatera att svenskarna drömmer om en lättskött trädgård, och man ska inte underskatta trädgårdens betydelse om man ska köpa eller sälja ett hus. Odla perenner som växer året om och lär dig få dem att överleva vintern genom att enkelt skydda dem med värmande täckning. När du sätter växterna är det av största vikt att du vattnar noga! På så sätt utvecklar rötterna djupa gångar ner i marken som hjälper dem att inte torka ut lika lätt. Då är det inte hela världen ifall du glömmer vattna sedan.

Det där drömhuset på landet kan nog pocka på de allra flesta svenskars vurm för sommaren och semestern. Här kan du inspireras av Anna Books underbara smultronställe!

Ett sista tips är att skapa rum och lämna mindre utrymme för en stor gräsmatta. Även om det är trevligt, så är det nästan mest jobb med en gräsmatta. Växter och buskar klarar sig bättre på egen hand och behöver bara rensas ett par gånger om året för att stå sig fina.