Sverige är kanske inte känt för sina lyxvaror, men det finns en firma i vårt avlånga land som spelar i en av de högsta divisionerna. Det är ett företag med ett ganska intetsägande namn, som grundades på 20-talet av en teckningslärare från Hjo.

Estrid Ericsson hade ärvt pengar, och valde som 30-åring att investera dessa i ett eget företag. Hon var verksam som teckningslärare och tennkonstnär, och öppnade tillsammans med Nils Fougstedt, som var en etablerad tennkonstnär, en kombinerad butik och verkstad på Smålandsgatan 1924.

Från början var tanken att Svenskt Tenn skulle erbjuda tennkonst till överkomliga priser. Tenn var, för att använda ett modernt uttryck, oerhört hett under 20-talet. Ericsson hade dock fler strängar än så på sin lyra. Det är nämligen inte med tennföremål till bra priser som företaget förknippas idag. Ericssons intresse för inredning tog snabbt över. 1927 flyttade företaget till de lokaler där man har sin butik än idag, och började kontraktera arkitekter och formgivare för att designa möbler och textilier. Dessutom började Estrid Ericsson göra inköpsresor till olika delar av världen.

Josef Frank

Det allra mest framgångsrika samarbetet var det mellan Estrid Ericsson och Josef Frank. Frank var en välkänd österrikisk arkitekt, som 1932 ritade sina första möbler för Svenskt Tenn. Efter att nazismen spritt sig i det österrikiska samhället valde han 1934 att lämna Österrike, och bosätta sig i sin frus hemland Sverige. Franks möbler och textilier, i kombination med Ericssons talang för marknadsföring, kom att göra företaget mycket framgångsrikt. Den tidlösa designen hos många av möblerna och föremålen gjorde att det gick bra för företaget även under decennierna mellan 1950 och 1980, då designtrenderna förespråkade helt andra ideal än Svenskt Tenns lite strama, funkisinspirerade stil. Många upplever nog Svenskt Tenn som tidlösa, men man samarbetar än idag med samtida designers.

Ny VD

2012 tillträdde en ny VD för Svenskt Tenn. Hon heter Maria Veerasamy och hade dessförinnan arbetat i 21 år på Indiska, ett företag som förvisso säljer möbler och textilier, men i en helt annan prisklass. I en intervju med Svenska Dagbladet sade hon dock att likheterna mellan de två företagen var fler än skillnaderna.

Ett företag som Svenskt Tenn kan inte expandera på samma sätt som exempelvis IKEA, bl.a. för att många av produkterna tar lång tid att tillverka. Svenskt Tenns möbler är dessutom dyra, vilket gör att det endast är lönsamt att öppna butiker i länder där man uppskattar företagets inredningsstil. I intervjun säger Veerasamy att det kan bli aktuellt att öppna en butik i något av de nordiska länderna, Tyskland, Österrike eller Storbritannien. Det återstår dock flera problem som måste lösas, inte minst med logistiken. Just i Storbritannien finns en särskilt stark tradition med blommönstrade tapeter och textilier, något som det finns mycket av bland Josef Franks alster för Svenskt Tenn. Eftersom mönsterskyddet är svagare i Storbritannien har det också sålts piratkopior i landet.

Än så länge går det bara att köpa företagets produkter i butiken på Strandvägen i Stockholm, i en butik i Göteborg, samt i företagets webbshop. Detta har gjort att många celebriteter, som Kanye West, har besökt butiken i Stockholm.